Bedrijf starten? 10 voordelen waar je nog niet aan had gedacht

Geschreven door Ruben - Bedrijf starten? 10 voordelen waar je nog niet aan had gedacht
Geschreven door: Ruben
Datum: Woensdag 18 maart 2020

Bedrijf starten? 10 voordelen waar je nog niet aan had gedacht

Bedrijf starten? 10 voordelen waar je nog niet aan had gedacht - Peggy Pay

Als je een eigen bedrijf wilt starten komt er veel op je af. Welke keuzes moet ik maken? Kan ik financieel wel rondkomen? Wat is een goede strategie?

Krijg ik echt wel lekker vrijheid? Of voel ik me alsnog gebonden? Gaat het uiteindelijk de moeite waard zijn?

Je hebt veel vragen als je wilt straten met je eigen bedrijf, en je moet zelf ook nog eens veel uitzoeken. Je bent, zeker als je niet met een compagnon samenwerkt, erg op jezelf aangewezen.

Wat zijn dan de voordelen van een eigen bedrijf? - Peggy Pay

Wat zijn dan de voordelen van een eigen bedrijf?

Tot nu toe heb je vooral lastige vragen gezien. Zijn er dan geen voordelen aan het ondernemen? Zeker wel. Héél veel voordelen zelfs.

 

1. Je verveelt je nooit.

Dit is niet voor iedereen een voordeel, maar voor mij, en voor veel andere ondernemers wel. Je hoeft nooit met je benen op het bureau in het niets te staren. Er is altijd wel iéts dat je op kunt pakken.

 

2. Leeftijd speelt geen rol.

Leeftijdsdiscriminatie is verleden tijd als je gaat ondernemen. Of je nu 20 bent of 60, iedereen wordt serieus genomen, mits je je natuurlijk als ondernemer ook zodanig presenteert. Aan je leeftijd zal het in ieder geval niet liggen.

 

3. Iets creëren vanuit het niets.

Als ondernemer begin je vaak met een blanco vel papier. Denk eens na wat voor enorme mogelijkheden dat biedt. Hoeveel creativiteit dit nodig heeft. Hoeveel keuzes er gemaakt kunnen en moeten worden. Als startende ondernemer begin je vaak met niets. En vanuit dat vertrekpunt ga je iets moois opbouwen. Geweldig, toch?

 - Peggy Pay

4. Aan niemand verantwoording afleggen.

Behalve aan jezelf natuurlijk. En aan je accountant, misschien. Of de belastingdienst. Daar blijft het ook wel zo’n beetje bij. Je bent eigen baas in eigen bedrijf.

 

5. Je leert geweldige mensen kennen.

Mijn ervaring is dat je veel geweldige mensen leert kennen als je gaat ondernemen. Je komt in aanraking met andere ondernemers. Die hebben vaak hun eigen visie op hun eigen bedrijf en branche. Geweldig om samen met andere ondernemers van gedachten te wisselen en de drive in elkaar te ontdekken en te stimuleren.

 

6. Je kunt mensen blij maken.

Veel ondernemers willen een product op de markt brengen of een dienst aanbieden waarmee anderen op zijn geholpen. Als je als ondernemer anderen blij kunt maken met jouw bedrijf wordt je daar zelf ook gelukkig van. Heerlijk, toch?

 

7. Het werk doen waar je van houdt.

Als ondernemer heb je niets van doen met taken die je worden opgelegd door je baas of die toevallig in je functieprofiel passen. Je bepaalt als ondernemer zelf wat je wilt gaan doen. En je kunt je richten op het werk waar je van houdt.

Hou je niet van de rompslomp rondom het ondernemen? Vrijwel alles kun je tegenwoordig uitbesteden aan professionele bedrijven. Van administratie tot de marketing en de logistiek.

 - Peggy Pay

8. Je leert elke dag.

Elke ondernemer leert elke dag wel weer wat anders. Dat is vaak toch wel anders dan bij veel betaalde banen. Daar doe je toch maar iedere dag dezelfde handelingen of taken. Natuurlijk zit er wel afwisseling in met welke collega’s of klanten je contact hebt, maar in de basis is je werk vaak netjes gekaderd in een functieprofiel. Lekker saai.

Als ondernemer heb je daar geen last van en leer je iedere dag wel weer wat anders. Soms op een pijnlijke manier, doordat je een kostbare fout hebt gemaakt. Soms met een gevoel van overwinning, doordat je een mooie opdracht hebt binnengehaald. Maar vaak doordat je in je eigen bedrijf op allerlei vlakken weer wat leert.

 

9. Het voelt nooit als werk.

Met je eigen bedrijf ben je vaak best druk. Het houdt je in gedachten bezig, ook in je vrije tijd. Toch voelt het nooit als werk. Het is net of je elke dag een vrije dag hebt. Dat is de ervaring van veel ondernemers. Dat is ook mijn ervaring.

 

10. Je eigen vrijheid

Als ondernemer kun je zelf bepalen wat je wanneer doet en hoe je het doet. Je hebt een enorme vrijheid om zelf keuzes en beslissingen te maken. Je bepaalt wat je zelf wilt doen of wat je liever uitbesteedt. De vrijheid lijkt oneindig en is dat vaak ook. Dat is een heerlijk gevoel dat je iedere dag kunt ervaren.

 

Ondernemen is niet altijd gemakkelijk. Of je als ondernemer slaagt of niet hangt af van de doelen die je zelf bepaalt. Wat je vanop aan kunt is dat je als ondernemer altijd tegenslagen te verwerken hebt. Dat je dieptepunten, maar ook hoogtepunten hebt.

Met veel wilskracht en doorzettingsvermogen lukt het vaak toch om je eigen bedrijf op te  bouwen. Elke ondernemer leert het met vallen en opstaan.

Lees meer blogs

Dit is ook interessant