De Golden Circle: Hoe ga je je eigen bedrijf uitvoeren?

Geschreven door Ruben - De Golden Circle: Hoe ga je je eigen bedrijf uitvoeren?
Geschreven door: Ruben
Datum: Woensdag 25 maart 2020

De Golden Circle: Hoe ga je je eigen bedrijf uitvoeren?

De Golden Circle: Hoe ga je je eigen bedrijf uitvoeren? - Peggy Pay

Om de business te vinden die bij je past gaan we kijken naar de middelste ring van de Golden Circle. De ‘Hoe’. Want je hebt nu wel een ondernemersidentiteit, maar hoe kun je daar een onderneming van maken?

Ik gebruik hiervoor altijd een drietal vragen:

  • Wat is voor jou belangrijk?
  • Wat zijn daarbij kernwoorden?
  • Hoe wil je het gaan doen?
 - Peggy Pay

Wat is voor jou belangrijk?

Deze vraag beantwoordt je zowel vanuit een persoonlijk- als een zakelijk perspectief. Je kijkt naar wat voor je eigen bedrijf belangrijk is, maar ook wat je belangrijk zou vinden voor je potentiële klanten.

 

Wat zijn daarbij steekwoorden?

Probeer bij het maken van steekwoorden al wat meer in te zoomen op je eigen bedrijf. Ga kijken waar je al zaken aan kunt scherpen, zodat je meer focus krijgt.

 

Voorbeeld: Wat zijn daarbij steekwoorden?

Wanneer ik deze vraag voor mezelf zou beantwoorden, zou ik de volgende steekwoorden opschrijven:

  • Kennis delen
  • Ervaring delen (en tegelijkertijd opdoen)
  • Veel waarde leveren (voor een scherpe prijs)
 - Peggy Pay

Hoe wil je het gaan doen?

Wanneer ik ondernemers 1-op-1 begeleid en op dit punt aangekomen ben, komt het regelmatig voor dat hun oorspronkelijke idee inmiddels al behoorlijk is gewijzigd.

 

Zo had ik laatst een klant die een webshop wilde starten voor consumenten, maar in deze fase al besloot om zich te richten op bedrijven.

Waarom deze keuze nu al werd gemaakt? Voornamelijk omdat je een heel ander verdienmodel krijgt wanneer je een webshop voor consumenten of een webshop gericht op bedrijven wilt starten. De webshop voor bedrijven kon deze ondernemer veel meer inrichten als ‘dealershop’ zodat hij een beperkt aantal vaste klanten zou hebben die direct grote aantallen bestelden van zijn product.

De ondernemer hoefde zich hierdoor minder te focussen op de processen van klantenservice, retouren, support, etc. Niet alleen tijdverslindende processen, want tegelijk ook dure processen. Door met vaste dealers te werken (die zelf al snel kennis bezitten over het product en aan de eindklant leverden) konden deze processen door worden geschoven naar de dealers.

Het voordeel: de ondernemer maakte voor zichzelf veel meer tijd vrij om het product verder te verbeteren en te optimaliseren. Hij kon zich veel meer focussen op het werk waar hij van hield.

Het nadeel: de marge van zijn product was een stuk minder doordat hij een extra ‘schakel’ in het verkoopproces inbouwde. Die ‘schakel’ moet er natuurlijk ook aan verdienen. Maar doordat hij vrijwel geen reclame hoefde te maken (die kosten maakten de dealers) en doordat de dealers grotere aantallen afnamen, maakte het financieel gezien onder aan de streep niet veel verschil.

Zo zie je ook nu al dat een ander verdienmodel voor een heel ander bedrijf kan zorgen. Je kunt dus nu al gaan nadenken wat je als ondernemer het liefst zou doen.

 

Actie!

Doe het volgende om jouw ‘Hoe’ te vinden:

  • Verzamel alle antwoorden en zet deze overzichtelijk onder elkaar
  • Focus je op de steekwoorden
  • Vorm één zin die recht doet aan je antwoorden en de steekwoorden die voor jouw het belangrijkste zijn.

Lees meer blogs

Dit is ook interessant