Pagina-onderdelen - Blok condities

Geschreven door Wim - {$BlogTitle}
Geschreven door: Wim
Datum: Vrijdag 17 juli 2020

Selecteer het genoemde blok (Willekeurig blok) in je pagina aan de linker kant. In de afbeelding hieronder staat als voorbeeld het Tegels-blok.

Willekeurig blok
 

Rechts bevinden zich vertikaal de tabs voor de instellingen. In de afbeelding hieronder staat als voorbeeld de tab Algemeen.

Condities

Wil je 1 of meerdere blokken zichtbaar maken of verbergen op basis van een keuze van je klant, dan kan je Blok-condities gebruiken.

Stel, je verkoopt een fysiek product en wilt je klant kunnen laten kiezen of het bezorgd moet worden of dat de klant het komt afhalen. Hiervoor maak je netjes een Keuze-blok met de opties afhalen of bezorgen. Daarnaast moet de klant voor bezorgen een adres invullen, en voor afhalen kiest de klant waar hij deze kan afhalen. Deze pagina zou er ongeveer zo uit kunnen zien:

Deze pagina snakt naar Blok-condities!
Deze pagina snakt naar Blok-condities!

Heel mooi, alleen is het natuurlijk jammer dat de klant zowel het Adres-blok alswel de afhaallocaties ziet en moet kiezen. Dat is niet klant-vriendelijk. Hiervoor hebben we de Blok-condities gemaakt.

Je eerste Blok-conditie aanmaken

We gaan nu een eerste Blok-conditie aanmaken. We gaan zorgen dat het Adres-blok alleen zichtbaar is als we kiezen voor de optie bezorgen.

Selecteer in de editor het Adres-blok en klik vervolgens rechts op de tab [Condities] en druk op Nieuwe conditie. Er wordt meteen een conditie aangemaakt. Wat we hier zien is het volgende:

De eerste stappen richting Blok-condities
De eerste stappen richting Blok-condities

  1. De actie voor de conditie.
    Wij willen in dit geval dat het blok getoond wordt wanneer er gekozen wordt voor bezorgen, dus selecteren we hier de optie Tonen. Deze is standaard geselecteerd.
  2. Het blok waar de conditie afhankelijk van is
    Vervolgens moeten we aangeven van welk ander blok deze conditie afhankelijk moet zijn. Dat is logischerwijs het Keuze-blok voor Bezorgen of Afhalen. Klik op de   knop en selecteer in je formulier links het juiste blok. Of kies het blok in de dropdown lijst.

Als laatste moeten we aangeven welke waarde het Keuze-blok moet hebben om aan deze conditie te voldoen. We willen de waarde Bezorgen, dus kiesen eerst de conditie is gelijk, en daaronder in lijst de optie Bezorgen. Het totaalplaatje voor het Adres-blok ziet er dan zo uit:

Het eindoverzicht van je eerste Blok-conditie
Het eindoverzicht van je eerste Blok-conditie

Herhaal deze stappen voor het blok Afhaallocatie, maar dan met de waarde Afhalen. Bekijk je pagina voor het resultaat middels de Pagina bekijken in de editor.

Bedragen-blokken

Nu wil je de verzendkosten ook optioneel maken. Als ze komen afhalen hoeft de klant natuurlijk geen verzendkosten te betalen.

Als je nog geen Bedragen-blok hebt voor verzendkosten, maak deze dan aan. Voeg een Bedragen-blok toe aan je pagina en geef het juiste bedrag op.

Vervolgens ga je naar de tab [Condities] en drukt op Nieuwe conditie. Voer de stappen hierboven uit, met het volgende verschil. Een Bedragenblok heeft als actie niet de optie Tonen of Verbergen maar:

  1. Negeren / overslaan
  2. Actief maken / gebruiken

Wij willen de verzendkosten enkel toepassen als er gekozen is voor bezorgen. Dus onze complete conditie wordt:

Actief maken / gebruiken als het blok Wil je het product laten bezorgen of afhalen gelijk is aan Bezorgen.

En dit ziet er dan zo uit:

Bedragen conditioneel maken
Bedragen conditioneel maken

Condities overnemen van bovenliggende condities

Het overnemen van bovenliggende condities betekent dat als blok B afhankelijk is van blok A terwijl blok A ook condities heeft. Als je blok B instelt dat de bovenliggende condities overgenomen moeten worden, zullen de condities van blok A ook werken op blok B.

Dat kan handig zijn in bijvoorbeeld de volgende scenario:

Er is een keuzeblok: Afleveren of ophalen. Als er voor afleveren gekozen wordt wil je het adres-blok tonen. En als er in het adres-blok voor het buitenland gekozen wordt, wil je een specifieke tekst tonen in een tekst-blok.

In dit geval krijgt het adres-blok een conditie, afhankelijk van het keuze-blok Afleveren of ophalen. Het tekst-blok krijgt een conditie dat deze alleen zichtbaar is als er voor het buitenland gekozen is in het adres-blok.

Zonder de bovenliggende condities over te nemen zou dit niet goed gaan als je eerst kiest voor afhalen, dan kiest voor het buitenland, en vervolgens kiest voor Ophalen. Dat komt omdat het tekst-blok niet kijkt naar het blok Afleveren of ophalen.

Schakel hiervoor dus de optie Bovenliggende condities overnemen in om dit op te lossen.

Verder lezen? Introductie account